+ 32 (0) 2 899 92 40 info@vjn-legal.be

Mede-eigendom : betwisting van een beslissing van de Algemene Vergadering

Een vonnis van de Franstalige Rechtbank van Eerste Aanleg van Brussel van 25 oktober 2019 brengt ons ertoe de beginselen in herinnering te brengen voor de betwisting van een beslissing, genomen door de Algemene Vergadering van mede-eigenaars.

Zoals artikel 577-9 §2 van het Burgerlijk Wetboek stelt, kan “iedere mede-eigenaar aan de Rechter vragen een onregelmatige, bedrieglijke of onrechtmatige beslissing van de Algemene Vergadering te vernietigen of te wijzigen”. Dit rechtsmiddel is toepasselijk op de beslissingen die genomen worden door de mede-eigenaars in de Algemene Vergadering, en die juridische gevolgen doen ontstaan voor de mede-eigenaars of derden. De mede-eigenaar die de vernietiging vordert, moet de beslissing(en) die hij betwist duidelijk identificeren. Op deze laatste rust de bewijslast van de onregelmatige, bedrieglijke of onrechtmatige aard van de betwiste beslissing.

De wetgever heeft nochtans gewaakt over de rechtszekerheid van de mede-eigenaars door te vermijden dat beslissingen al te lang onzeker, of eeuwig betwist, zouden blijven. In deze zin dient de eiser in vernietiging zijn vordering in te leiden binnen een termijn van vier maanden na de datum van de Algemene Vergadering, onafhankelijk van de regelmatigheid van de oproeping op de vergadering en de effectieve verzending van het P.V. Het gaat om een vervaltermijn die voorzien wordt op straffe van nietigheid. Eens deze termijn verstreken is, zal elke vordering tot vernietiging onontvankelijk verklaard worden en wordt de beslissing in kwestie als definitief beschouwd.

Zodoende moet elke mede-eigenaar die meent dat hij het slachtoffer is van een onregelmatige, frauduleuze of bedrieglijke beslissing de reflex hebben om, van zodra de Algemene Vergadering in kwestie verstreken is, advies te vragen, om te kunnen handelen binnen de wettelijk vereiste termijn. Bij gebreke hiervan zal de beslissing die wordt aangevochten, hem worden opgelegd, zonder dat hij over wat voor rechtsmiddel ook kan beschikken.

Het spreekt voor zich dat ons kantoor tot uw dienst is om u bij te staan bij zulke procedure.