+ 32 (0) 2 899 92 40 info@vjn-legal.be

Wijzigingen voor het rijexamen in het Vlaams Gewest

In het Vlaams Gewest zijn sinds 1 oktober 2023 enkele wijzigingen van kracht met betrekking tot het rijexamen.

Voor speedpedelecs, snelle elektrische fietsen waarbij de trapondersteuning niet stopt bij snelheden van 25 kilometer per uur maar pas bij 45 kilometer per uur, is een rijbewijs AM verplicht, maar de mogelijkheid om het praktisch examen af te leggen met zulke fiets was nog niet wettelijk voorzien.

Het Besluit van de Vlaamse Regering van 16 juni 2023 tot wijziging van het Koninklijk Besluit van 23 maart 1998 betreffende het rijbewijs (B.S. 20 september 2023) voegt nu de mogelijkheid toe om het rijexamen van categorie AM uit te voeren met een speedpedelec.

Voor de proef op een terrein buiten het verkeer worden dezelfde manoeuvres voorzien als voor tweewielige bromfietsen, behalve vanzelfsprekend voor wat betreft de bediening van de schakelaar van de motor. De kandidaten moeten onder andere kunnen slalommen, over een afstand van zeven meter stapvoets tussen twee evenwijdige lijnen rijden, over een afstand van tien meter een rechte lijn aanhouden en plots remmen.

Anderzijds moeten kandidaten die een rijbewijs B willen halen vanaf 1 oktober 2023 tijdens de praktische proef bewijzen dat ze de aanwijzingen van een navigatietoestel kunnen volgen. Ze mogen daartoe zelf een GPS-toestel meebrengen, of een toestel van het examencentrum gebruiken.

Vermits quasi alle bestuurders na het halen van hun rijbewijs zulk toestel gebruiken, heeft de overheid besloten dat aspect toe te voegen aan het examen.